9,4
838 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Toonen-dealer-Hans-Toonen-zonnepanelen-01-hero-1140-380.jpg

Hoe Toyota-dealers bijdragen aan een circulair Nederland

Toyota Toonen in Hilversum levert via een gemeentelijk energiecollectief stroom aan minderbedeelden

Toyota stimuleert een bewust gebruik en hergebruik van materialen. Neem onze Toyota-modellen; die gaan heel lang mee. En hebben minder onderhoud nodig. Met name de modellen met hybride-aandrijving. Maar we stimuleren een bewust (her)gebruik van materialen ook in onze organisatie: van hoofdkantoor tot dealers. Hier lees je hoe significant de bijdrage is die Toyota dealer Toonen in Hilversum levert aan een circulair Nederland.

Toyota-Toonen-dealer-eigenaar-Hans-Toonen-555.jpg
Wat houdt circulair in?

Voor we Hans Toonen van Toyota Toonen het hemd van het lijf vragen over een bewuster gebruik van materialen, eerst het volgende: wat is circulair eigenlijk? Dit staat voor een gesloten kringloop waarin grondstoffen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Restproducten zijn grondstoffen voor nieuwe producten. Afval bestaat niet meer. Een hele opgave maar wie zijn schouders eronder zet, komt een heel eind. Dat wordt wel duidelijk als we Toyota Toonen nader bekijken.Toyota Toonen Hilversum levert via een gemeentelijk energiecollectief stroom aan minderbedeelden. Ontdek wat de Toyota-dealer verder doet op circulair gebied.

Erkend Duurzaam Plus

Toyota Toonen in Hilversum is niet enkel Erkend Duurzaam (hét duurzaamheidskenmerk voor de mobiliteitsbranche) maar zelfs Erkend Duurzaam Plús. “Dat zijn we nu sinds drie jaar”, vertelt Hans Toonen trots. “Dit gaat een stap verder dan het bedrijf op zich, het gaat bijvoorbeeld om het optimaliseren van afvalverwerking. Elk jaar volgt een audit. Dan dien je een plan van aanpak te overleggen; wat ga je bijvoorbeeld doen om motorolie zo duurzaam mogelijk af te voeren.”

Toyota-Toonen-dealer-erkend-duurzaam-plus-555.jpg
Toyota-Toonen-dealer-Hans-Toonen-zonnepanelen-02-1920.jpg
Stroom weggeven

Het is tegenwoordig bijna vanzelfsprekend dat een plat dak voorzien is van zonnepanelen. Bij Toyota Toonen vind je 188 zonnepanelen per vestiging (Hilversum en Naarden). “Hiermee voorzien we niet alleen in onze eigen stroom, we houden zelfs stroom over, zo’n 15 tot 20 duizend kilowattuur per jaar”, vervolgt Hans. “Deze geven we weg aan een energiecollectief van de gemeente Hilversum en Gooise Meren. Inwoners die het minder breed hebben, kunnen zich hier aanmelden voor goedkopere stroom. Op die manier gaat geen stroom verloren.”

Toyota-Toonen-dealer-data-02-555.jpg
Positieve reacties van klanten

Beide daken met zonnepanelen stelt Toyota Toonen ook beschikbaar aan mensen die zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben. Hoeveel stroom Toyota Toonen opwekt, is op een televisie bij de ingang te zien en dus inzichtelijk gemaakt. Hans: “Klanten reageren hier heel positief op. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting; vaak hebben ze heel bewust gekozen om een hybride Toyota aan te schaffen en die zijn natuurlijk ook heel duurzaam.”

Saamhorigheid

Investeren in de lokale gemeenschap hoort ook bij verantwoord duurzaam ondernemen, vindt Toyota. Hans: “We zijn onder andere sponsor van de wielerronde van Kortenhoef die jaarlijks georganiseerd wordt door een Gooise wielerclub. We verzorgen de auto’s en leveren in ruil voor deze vorm van naamsbekendheid een bijdrage aan de benodigde financiën. Verder sponsoren we het dameselftal van de Bussumse voetbalclub SDO, Samenspel Doet Overwinnen. De saamhorigheid die sponsoring oplevert, vinden we heel mooi.”

Toyota-Toonen-dealer-Aygo-x-sticker-555.jpg
Toyota-Toonen-dealer-pand-01-1920.jpg
Vallen en opstaan

Nog tips voor andere Toyota-dealers? Hans: “Richt je eerst op de ‘quick wins’. Zoals bewegingssensoren voor ledverlichting. Ook de montage van zonnepanelen is relatief eenvoudig. De energie die ze opleveren, kun je bovendien gebruiken voor het laden van auto’s, zoals de nieuwe Toyota bZ4X. Het is vallen en opstaan. Toyota Nederland geeft de aanzet en de rest is aan jou als dealer, dan rol je er vanzelf in. Als de investering in vijf jaar tijd is terug te verdienen, is het ons waard. Met de subsidies die er zijn, lukt dit vaak.”

Inschrijven Toyota nieuwsbrief Vraag proefrit aan